När du vape värmer du upp e-vätska, som kan innehålla föroreningar som gifter, till en aerosol. E-cigaretter kan innehålla en metallspole gjord av en legering av krom, järn och nickel. Dessa metaller kan bilda okända föreningar, inklusive nikotin och tjära, när vätskan värms upp. Vissa av dessa föroreningar kan vara kopplade till sjukdomar. Street vape kan också vara förorenade.

Nikotin i e-cigaretter är lika beroendeframkallande som heroin och kokain
National Institute on Drug Abuse har utfärdat ett uttalande som uppmanar folk att sluta göra falska påståenden om droger som marijuana och heroin beroendeframkallande. Institutet har funnit att nikotin i e-cigaretter är lika beroendeframkallande som heroin och kokain, och det har jämfört dess effekter med de psykoaktiva egenskaperna hos glass och andra söta godsaker. Rökare har svårt att sluta med nikotin, även när de får veta att deras beroende av ämnet bara kommer att vara några minuter.

Förutom att vara starkt beroendeframkallande kan nikotin i e-cigaretter orsaka humörstörningar och minskad impulskontroll, vilket gör det svårt att sluta. Nikotin har visat sig påverka den prefrontala cortex, som är ansvarig för bedömning, planering och minne. Nikotin är svårare att bryta nikotinberoendet än andra beroendeframkallande ämnen. Nikotinforskare vid University of California, San Francisco säger att e-cigaretternas beroendeframkallande karaktär förvärras av det faktum att vissa märken av e-cigaretter innehåller farligt höga nivåer av nikotin.

När det används i små mängder får nikotin användarna att känna sig behagliga och distraherade från obehagliga känslor. Det påverkar det centrala nervsystemet, hjärnans kemi och humör. Det frisätter dopamin, vilket stimulerar hjärnans belöningscentra och orsakar en liten adrenalinkick. Denna känsla är det som gör rökning så beroendeframkallande. Människor som använder tobaksprodukter regelbundet löper en högre risk att utveckla beroende, liksom användare av e-cigaretter.

Trots att e-cigaretter innehåller färre kemikalier än traditionella cigaretter är de lika beroendeframkallande som heroin och kokain. Nikotin har en hög grad av beroende, och experter rekommenderar ett mångfacetterat tillvägagångssätt för att övervinna nikotinberoende. National Institutes of Health noterar att nikotin i e-cigaretter är lika beroendeframkallande som kokain och heroin. Vd:n för Juul säger att företaget känner igen nikotinets beroendeframkallande karaktär.

Den vanligaste missuppfattningen om e-cigaretters beroendeframkallande egenskaper är att de är ett säkert, giftfritt alternativ till traditionella cigaretter. En del forskning har dock visat att e-cigaretter kan ha lika hög nikotinkoncentration som vanliga cigaretter. Nikotin är mycket beroendeframkallande, och kemikalierna som används i e-cigaretter är lika farliga som de i brännbar tobak.

Kemikalier i e-juicer kan orsaka cancer

Olika forskare har visat att vissa kemikalier som finns i e-juicer kan orsaka lungcancer. Dessa kemikalier finns i många smaker. Några av kemikalierna i e-juicer kan vara cancerframkallande, inklusive nikotin, nikotyrin, formaldehyd, aceton och glycidol. National Academies of Science, Engineering and Medicine klassificerar mer än 7 000 olika smaker som möjliga cancerframkallande ämnen. Intressant nog är nikotin den mest cancerframkallande kemikalien, följt av aceton och pentandion. Dessa kemikalier är giftiga för lungceller, särskilt monocyter och vita blodkroppar.

I en nyligen genomförd studie fann forskare att vissa kemikalier som finns i vape vätskor kan kombineras för att producera formaldehyd, en kemikalie kopplad till vissa typer av cancer. När den kombinerades upptäcktes den gasformiga formen av formaldehyd vid nivåer över den säkra nivån. Vissa av kemikalierna i e-juicer kan vara cancerframkallande och studier har visat att även nikotinfria e-cigaretter kan innehålla spårmängder av drogen.

Forskare från Desert Research Institute och University of Nevada, Reno, drog slutsatsen att e-cigaretter kan orsaka lungcancer. Dessutom noterade de att de hade observerat höga nivåer av formaldehyd i ångan från e-cigaretter. Studien visade också att e-cigaretter är mer benägna att innehålla dessa kemikalier än traditionella cigaretter. Detta är alarmerande, särskilt när det kommer till tonåringar som precis har börjat använda e-cigaretter.

Vaping hjälpte mig sluta röka

Erik Ahlgren

Symtom på missbruk

sluta röka vape e-cig vaping köpa sverige online

Nikotinberoende är inte ovanligt bland unga vuxna, särskilt de som har börjat använda e-cigaretter. Tonåringar kan börja uppleva abstinenssymptom från nikotina redan innan de är redo att sluta. Abstinenssymtom inkluderar humörsvängningar, depression, ångest och huvudvärk. Dessa kan hända nästan över en natt. Tonåringar kan bli så beroende av e-cigaretter att de har svårt att sluta och kan vända sig till andra brännbara produkter som cigaretter.

När effekterna av vaping blir vanligare blir fler tonåringar medvetna om farorna. Antalet dödsfall relaterade till vaping fortsätter att öka. En nyligen genomförd undersökning gjord av Nashville-baserade behandlingscentret JourneyPure fann att fyra procent av undersökningsdeltagarna rapporterade att de använt e-cigaretter under de senaste 30 dagarna. Nästan hälften sa att de ville sluta använda dem under de närmaste 30 dagarna, och 17 procent ville sluta helt inom ett år. Tonåringar som tillfrågades rapporterade att de kände sig deprimerade och oroliga.

För att övervinna vape beroende måste du först lära dig att avvänja dig från nikotin. Ett bra sätt att göra detta är att köpa en produkt med noll nikotinhalt. Detta kommer att hjälpa dig att sluta längta efter nikotin och hjälpa dig att bli av med vanan. För att börja avvänja nikotin kan du prova en juice på noll mg. Prova bara en eller två vape varje dag i en vecka. Du kan gradvis öka frekvensen och varaktigheten av ditt slutande tills du är helt borta från substansen.

Även om e-cigaretter är kända för att orsaka skadliga effekter, har långtidsstudier ännu inte avslöjat effekten på människokroppen. Om du är orolig för ditt barns säkerhet, be dem att sluta använda e-cigaretter. Även om effekterna är milda är risken för missbruk fortfarande stor. Att sluta kan vara svårt men med rätt strategi är det möjligt att övervinna detta beroende och förhindra att framtida sjukdomar uppstår.

Utöver detta kan vaping också orsaka muntorrhet, vilket leder till en minskning av smaksinnet. Vaping torkar också mun och svalg, vilket gör att människor längtar efter salt och kryddig mat. Vissa människor upplever också inflammation i lungorna på grund av nanopartiklar. Detta kan leda till fickor av bakteriell infektion. Detta kan vara ett varningstecken för ett nikotinberoende. Om du upplever något av dessa symtom kan du behöva läkarvård.

Tänk på att

  • Inte röka för ofta
  • dosera noggrant
  • rök inte med för stark styrka
  • tänk på att inte röka på platser du inte får röka på

Vanliga frågor om vape

vape e cig köp sverige vape butik online vaping e-cig

Om du är en vuxen som interagerar med ungdomar bör du känna till några vanliga frågor om vaping. Vaping-produkter blir allt mer populära och termer som används för att beskriva dem inkluderar e-cigaretter, rökfria cigaretter, Juul, Puff Bar, vaporizers, tankar och cigalikes. Dessa enheter varierar i storlek och form, och vissa ser ut som överstrykningspennor eller datorminnen. Många ungdomar väljer att använda smaksatta vapingprodukter, som jordgubbar, citron eller mynta.

Det finns många missuppfattningar om vaping. Även om vaping ursprungligen designades som ett rökfritt alternativ, har det blivit allt mer populärt bland ungdomar. Även om det fortfarande är olagligt i många jurisdiktioner, har den växande populariteten för vaping bland tonåringar genererat många frågor om säkerhets- och hälsorisker. Medicinexperten Dr. Nancy Durand svarar på några av de vanligaste frågorna om vaping. Vaping är ett populärt alternativ till rökning och är inte beroendeframkallande, till skillnad från cigarettrökning.

Även om vaping inte är lika skadligt som rökning, rekommenderas det inte för någon. Faktum är att många hälsoexperter avråder från vaping eftersom det kan leda till nikotinberoende. Det kan dock hjälpa rökare att sluta med vanliga cigaretter. Även om du inte är rökare kan vaping hjälpa dig att sluta röka vanliga cigaretter. Många människor är förvånade över att få veta att det är lättare än någonsin att sluta röka cigaretter. Så nu vet du vad du kan förvänta dig när du använder elektroniska cigaretter.

Vad ska du berätta för ditt barn om vaping? Det beror på ditt barns ålder och omständigheterna. Medan vissa människor inte gillar tanken på att röka med sina barn, kan andra frukta att det kan vara för farligt för dem. Andra oroar sig för att de ska föregå med ett dåligt exempel. Föräldrar bör utvärdera varje situation individuellt och bestämma det bästa tillvägagångssättet. Tack och lov har vaping visat sig vara ett säkrare alternativ till cigaretter.